Okunması Gereken 6 Millarworld Çizgi Romanı

Marvel’da İç Savaş ve DC’de Kızıl Evlat gibi serilerle adını duyuran Mark Millar’ın kendi hikayelerini anlatabilmek için kurduğu Millarworld, hem maddi başarısıyla hem de yeni nesil yazar/çizerleri desteklemesiyle bağımsız çizgi roman kültürünün göz bebeği haline geldi. Kick-Ass ve Kingsman serilerinin sinema başarısının ardından Netflix tarafından satın alınan şirket, pek çok denemeden sonra şu anki serilerini Image Comics’in çatısı altında yayınlıyor. Netflix sayesinde hem daha çok Mark Millar çizgi romanı okuyabiliyoruz, hem de sevdiğimiz serilerin uyarlamalarını izleyebileceğiz. Mark Millar’ın çizgi romanlarını kitaplar halinde planladığını yani önereceğimiz hikayelerin kolayca okunabilecek mini seriler olduğunu belirtmekte fayda var. Ayrıca yazar, hikayelerinde kuşak çatışması konusunu işlemesi; popüler kültür unsurlarından, klasiklerden, klişelerden faydalanması ve süper kahramanlara farklı bakış açıları sunmasıyla hatırlanıyor. Millar’ın eserlerinde bol bol Watchmen esintisi bulacaksınız. Listeyi hazırlarken herhangi bir sıralama gözetmedim ve Mark Millar her çizgi romanda en iyi çizerlerle çalıştığı için çizimleri tekrar tekrar övmeye gerek duymadım.
1-Huck
/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/47509345/Screen_Shot_2015-10-24_at_11.46.04_AM.0.0.png)
Huck aslında Mark Millar’ın Superman yorumu. Seksen yıldır inşa edilen Superman mitosunun pastoral yönü başarıyla yansıtılmış. Bilmeyenler için Clark Kent’in kahramana dönüşmesinde büyüdüğü mekanın ve köy yaşamının etkisi büyüktür. Millar, Huck’ta Superman’i absürt bir şekilde saftirik ama iyi niyetli olarak yansıtmış. Bu ele aldığı karakterin yapısına çok uygun. Çünkü çizgi roman tarihi boyunca Superman’in zekayla yenilebileceği anlatılmıştır. Zarar görmeyen bir kahraman olduğu için kötü adamları hep zekasını kullanan karakterler olmuş ve bir conflict sağlanabilmesi amacıyla Superman onların yanında akılsız gibi gösterilmiştir. Karakterin aklını kullanmadığı için zarar gördüğü çok olmuştur. Sonuç olarak Huck sağlam temellere dayanan etkileyici bir çizgi roman.
2-Chrononauts

Çılgın bir zaman yolculuğu hikayesi olan Chrononauts, gerek duygusal hikayesi gerek tarihi kullanma biçimiyle keyif alarak okuyacağınız bir hikaye. Kısa zaman önce duyurulan ikinci cildin tüm sayıları, Netflix’in binge-watch politikasına gönderme yaparak aynı gün yayınlanacak.
3-Starlight

Flash Gordon ve Adam Strange gibi uzay kaşifleri özelinde tüm süper kahramanları hatta tüm maceracı stereotipini ele alan Mark Millar oldukça duygusal bir nostalji hikayesi anlatıyor. Dilimize de çevrilen kitap, şu sıcak yaz günlerinde alıp okuyabileceğiniz en güzel çizgi romanlardan biri.
4-Superior

Superior, Faust ile Superman’in mükemmel karışımı. Olması gerektiği gibi duygusal ve trajik bir hikaye. Mark Millar bu sefer süper kahramanları bir anlatım aracı olarak kullanarak Dorian Gray’in Portresi gibi klasik “ruhunu şeytana satma” hikayelerini yorumlamış.
5- Kick-Ass & Hit-Girl

Hepimiz Kick-Ass’i seviyoruz değil mi? Sadece başarılı filmleriyle değil, kahraman olmak için seçilmiş olmak gerekmediğini göstermesiyle de en favori kahramanlardan biri Dave Lizewski. Mark Millar’ın çizgi romanları arasında uzun bir (hatta iki) seriye evrilen tek eser Kick-Ass. Sempatik ve orijinal karakterleri, kendine has mizahı, Tarantinovari havası… En kısa zamanda Kick-Ass okuyun, üşeniyorsanız da filmleri izleyin ama kendinizi bu şaheserden mahrum bırakmayın.
6-Wanted

Evet, kişisel favorimi sona sakladım. Öncelikle başarısız film uyarlamasını unutun. Wanted yazılmış en iyi çizgi romanlardan biri. Watchmen’in ruhunu en başarılı şekilde devam ettiriyor, iyi-kötü kavramlarını sorgulatıyor, çok orijinal, şaşırtıcı ve mükemmel! Eminem esintileri de müzikseverlerin hoşuna gidecektir. İyi okumalar.