Okunması Gereken 6 Vertigo Çizgi Romanı

DC, kısa zaman önce yeniden yapılanma süreci sebebiyle Vertigo’yu sonlandırmaya karar verdi. Çizgi roman endüstrisinin bugünkü hale gelmesinde kilit rol oynayan markanın kapanması, bir devrin bitişi anlamına geliyor. Gelin bu devirden elimizde kalan hikayelere göz atalım. Vertigo’nun prestiji ve yayın çeşitliliği sayesinde her türden ve herkese göre bir hikaye bulabilirsiniz. Sandman ve Swamp Thing gibi DC evreni serilerini diğer listede kullandığım tekrar yazmadım ve herhangi bir sıralama gözetmedim.
1-Y: The Last Man

Runaways çizgi romanıyla hatırlayabileceğiniz Brian K. Vaughan‘ın yazıp Pia Guerra‘nın çizdiği eser, kıyamet sonrası türüne ilginç bir yaklaşım sunuyor. Ana karakterimiz Yorick ve evcil maymunu Ampersand dışında y kromozomu taşıyan tüm canlıların bir anda öldüğü bir dünyada geçen hikaye son erkeğin macerasını anlatmanın yanında toplumsal sorunlara, siyasete ve felsefeye dokunuyor. Popüler kültür referanslarıyla milenyuma giren 20. yüzyıl insanının bir portresini çizip onu sorguluyor, parçalara ayırıyor ve yeniden birleştiriyor. Seri dilimize Çizgi Düşler tarafından çevrildi.
2-Fables

Bill Willingham‘ın uzun soluklu efsane serisi Masallar; geniş evreni, orijinal yan hikayeleri ve ilginç karakterleriyle size harika bir okuma deneyimi sunuyor. Fransız kara film tarzını, modern şehir fantezisini ve peri masallarını bir araya getiren bu çizgi roman kahramanlarımızın gittikçe derinleşip karakter ilişkilerinin gelişmesiyle her sayıda yeni şeyler vaat edebiliyor. Onca Upon A Time ve Grimm gibi televizyon dizilerine ilham veren bu destansı eser, 2010ların başındaki popüler kültürün peri masalı çılgınlığının da sebebi. Seri, dilimize, ağır ağır ama büyük bir azimle Arkabahçe tarafından çevriliyor.
3-Scalped

Hep söylerim ki Jason Aaron piyasada grafik şiddeti en iyi kullanan yazar. Scalped da kendisinin en iyi işlerinden biri. Bir Kızılderili rezervinde geçen hardboiled neonoir mafya hikayesi tüm şiddetine rağmen Yaşar Kemal romanı tadında ilerliyor ve her ciltte sizi kendine hayran bırakıyor. İki üç sayıda bir böğrünüze oturmayı görev edinmiş bu çizgi roman, Çizgi Düşler tarafından başarıyla dilimize kazandırıldı.
4-Northlanders

Brian Wood, kariyeri boyunca tarihi antolojiler ve Viking hikayeleri kaleme almış bir yazar. Northlanders kendisinin en önemli işi. Birkaç sayılık Viking öykülerinden oluşan serideki her hikaye ayrı ayrı eğlenceli, heyecan verici ve etkileyici. Tarihi kurgu seviyorsanız mutlaka okuyun, sevmiyorsanız bile bir şans verin. Pişman olmayacaksınız.
5-Sweeth Tooth

Çizgi romanlarla ilgileniyorsanız Jeff Lemire‘in adını duymuşsunuzdur. Neredeyse her türde çizgi roman üreten Lemire’in en iyi işlerinden olan Sweet Tooth için Bambi’nin karanlık ve kanlı bir versiyonu diyebiliriz. Eser, post-apokaliptik bir dünyada hayatta kalmaya çalışan yarı geyik (mutant) bir çocuğun hikayesini anlatıyor. Son olarak çizerin yazarla aynı kişi olmasının hikayenin okuyucuya aktarılmasındaki katkısını ve Lemire’in kendine has tekniğinin başarısını eklemeliyim.
6-Hex Wives

Vertigo’nun son nesil işleri arasında en iyisi Hex Wives. Vertigo’da Sandman’in başlatıp Fables’ın ölümsüzleştirdiği fantastik çizgi roman geleneğini takip eden seri, okuyabileceğiniz en iyi cadı hikayelerinden birini sunuyor. Özellikle, benim gibi, en sevdiğiniz korku canavarı vampirler veya kurt adamlar değil de cadılarsa kaçırmayın. Altmışlar estetiğini bilimkurguyla harmanlayan, cadı hikayeleri geleneğine uygun olarak cinsiyet rollerini ele alan ve bir yandan da sağlam bir banliyö draması sunan hikayeyi çok seveceksiniz. DC’nin Vertigo’nun yerine koyduğu Black Label, etiketi altında devam etmesini umuyorum.