GECECİ: BİR USTANIN KISA ÖMÜRLÜ MİRASI

Bundan tam iki sene evvel kaybettiğimiz çizgi roman üstadı Galip Tekin, vefatından önce yeni nesil karikatüristler için sığınabilecekleri çatı görevi görecek bir dergi üzerinde çalışıyordu. Ölümünden sonra öğrencileri tarafından sahiplenilen dergi, hem ustanın anısını yaşatacak hem de onun hayallerini gerçekleştirecekti. Bu yazı, malum ülkemiz koşulları ve ekonomik sıkıntılar sebebiyle yalnızca sekiz sayı dayanabilen Gececi dergisine geç kalmış bir övgüdür. Ayrıca internet var olduğu sürece bu güzel girişimin ve Galip ustanın hatırlanmasını istiyoruz.

Galip Tekin, yerli karikatür / çizim stilimizle dış dünyanın anlatım tekniklerini harmanlamasıyla devrimsel çalışmalar üretmiştir. Bilimkurgu, fantastik, korku unsurlarını kullanarak güncel meselelere dokunabilmiş, fikirlerini anlatabilmiştir. Bu yüzden eserleri çizgi roman sınıfında değerlendirilir. Gececi de bir mizah dergisi olmaktan ziyade çizgi roman dergisi olma iddiasıyla yola çıkıyor. Derginin adı; yazan, çizen, üreten kimselerin daha çok geceleri bu işle ilgilenip kendilerini daha rahat ifade edebilmelerinden geliyor. Yani bu derginin adında bile bir tecrübe, yaşanmışlık var.
Dergiye katkı sağlayan insanlar arasında çok tanıdıklar var. Her alandan ülkemizin entelektüel isimleri Gececi için yazıp çizmiş. Çizgi roman ve kültür dergisi olan Gececi, dolu dolu bir yayın. Sizi kahkahalarla güldürecek karikatürler ve düşündürücü çizgi romanların yanında denemeler, mizahi metinler, ülkemizdeki çizgi roman kültürüyle ilgili doyurucu makaleler, hikayeler, çizgi roman / manga tanıtımları, röportajlar, alt kültür haberleriyle yazılarını bulabilirsiniz.

Son olarak hoşuma giden birkaç yeri paylaşayım. Bu ay doğan yazar / çizer tayfası köşesinde tanıdık isimleri gördükçe çok mutlu oldum. Kebe’nin Gölgesine serisiyle yerli çizgi romancılığın nasıl olacağını ortaya koyan Ege Avcı’nın benzer havadaki hikayeleri başarılı. Usta Bülent Üstün, mükemmel animasyon filmiyle hepimizin favori kedisi haline gelen Şero’nun babası Tonguç’un maceralarını anlattığı bir seriyle dergide. Bildiğimiz karakterleri yepyeni hikayelerle görmek güzel. Hilal’in yaratıcısı Kenan Yarar kendine has mizahı ve mükemmel renklendirme tekniğiyle yeni kısa hikayeler çiziyor.
Kısaca, Gececi kapanmış olmasına rağmen sayılarını bir yerlerden bulup incelemenize değecek bir yayın. İyi okumalar.